Senát asi novelu zpřísňující podmínky prodejních akcí schválí

04.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. listopadu (ČTK) - Senát by měl schválit novelu, která má zpřísnit podmínky prodejních akcí. Doporučil mu to dnes ústavně-právní výbor horní komory jednoznačnou většinou. Rozhodl tak navzdory kritice zakotvení registru dlužníků, proti němuž se postavila zatím jen menšina senátorů spolu s nevládní organizací Iuridicum Remedium.

Senátní výbor pro veřejnou správu kvůli případnému zrušení této pasáže, které prosazoval například senátor Miroslav Nenutil (ČSSD, své jednání o novele přerušil.

Senátorce a někdejší ústavní soudkyni Elišce Wagnerové (za SZ) na registrech vadilo mimo jiné to, že by v ní údaje o dlužnících zůstávaly i po uhrazení jejich závazků. Označila to za neproporcionální vzhledem k možnosti výmazu údajů z rejstříku trestů či registru přestupků.

Účelem registrů má být zlepšení informovanosti věřitelů o dlužnících a tím i ochrana dlužníků před předlužováním. Podle Jana Vobořila z Iuridicum Remedium ale není jasné, jak by se tato ochrana měla oproti stávajícímu stavu zlepšit, protože žádné nové povinnosti věřitelů při poskytování úvěrů v návrhu obsaženy nejsou. V registru mají být navíc evidovány i podnikatelské úvěry. Registry budou smět provozovat pouze neziskové organizace. Pro vzájemné informování a zpracovávání osobních údajů nebude zapotřebí souhlasu spotřebitele.

Novela má především zlepšit informovanost spotřebitelů o předváděcích prodejních akcích. Na letácích budou muset být i ceny nabízeného zboží. Pořadatelé by nesměli přímo při těchto akcích a ve lhůtě dalších sedmi dní přijímat od kupujících žádné peníze. Novela má zavést také možnost mimosoudního řešení spotřebitelských sporů.

Díky ceně na letáku by si lidé mohli předem zjistit, nakolik je nabídka výhodná. Rovněž lhůta pro zákaz přijímání peněz má kupující ochránit před praktikami takzvaných šmejdů. Zamezit by měla případům, kdy kupující využije práva odstoupit do dvou týdnů od smlouvy, které se však nenaplní třeba kvůli tomu, že podnikatel sídlí na fiktivní adrese a jako kontaktní adresu uvede poštovní box nebo společnost zruší.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK