Obchodní deficit USA v září klesl na minimum za sedm měsíců

04.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 4. listopadu (ČTK) - Schodek zahraničního obchodu Spojených států se v září snížil na nejnižší úroveň za posledních sedm měsíců. Zatímco vývoz se zotavil, dovoz naopak díky zlevnění dovážené ropy klesl. Dnešní údaje ministerstva obchodu USA naznačují, že negativní vliv silného dolaru na obchodní bilanci Spojených států se zmírňuje.

Deficit proti předešlému měsíci klesl o 15 procent na 40,8 miliardy dolarů (zhruba bilion Kč) a smazal tím srpnový nárůst. Ekonomové oslovení agenturou Reuters v průměru odhadovali, že schodek klesne na 41,1 miliardy USD.

Vývoz v září vzrostl o 1,6 procenta na 187,9 miliardy USD. Pomohl mu zejména vyšší prodej letadel a leteckých motorů a také vývoz služeb, jehož hodnota dosáhla rekordního maxima 60,6 miliardy USD.

Dovoz se snížil o 1,8 procenta na 228,7 miliardy dolarů. Dovoz ropy a ropných produktů klesl o 8,3 procenta na 13,8 miliardy USD, což byla nejnižší hodnota od května 2004. Byl to důsledek poklesu průměrné ceny dovážené ropy na 42,72 dolaru za barel ze srpnových 49,33 USD.

Kurz dolaru v posledním roce a půl výrazně posílil a od poloviny loňského roku získal proti měnám hlavních obchodních partnerů USA 17 procent. Silný dolar snižuje konkurenceschopnost amerického zboží v zahraničí a export z USA celkově oslabuje i slabá zahraniční poptávka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK