Yellenová: Velké banky v USA mají stále problémy s řízením rizika

04.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 4. listopadu (ČTK) - Finanční situace největších bank ve Spojených státech se od finanční krize z konce minulého desetiletí podstatně zlepšila. Banky ale mají stále značné nedostatky v řízení těch typů rizika, které vedly ke krizi. Ve svém vystoupení ve výboru pro finanční služby Sněmovny reprezentantů to dnes uvedla šéfka americké centrální banky (Fed) Janet Yellenová.

Největší banky podle Yellenové mají nedostatky v plnění nových požadavků na bankovní regulaci. To podkopává důvěru v bankovní systém a může ohrozit finanční stabilitu, uvedla šéfka Fedu.

Vystoupení Yellenové se podle agentury AP týkalo osmi největších amerických bank, řady zahraničních bank působících na území USA a několika dalších velkých finančních institucí. Všechny z nich považuje Fed za \"systémové důležité,\" tedy takové, jejichž problémy by mohly ohrozit celý finanční systém.

Yellenová se v předem připraveném projevu nezmínila o měnové politice ani o výhledu ekonomického vývoje, uvedla agentura Reuters. Fed nechal základní úrokovou sazbu minulý týden beze změny na rekordním minimu, na níž je od finanční krize. Naznačil ale, že by úroky mohl zvýšit ještě v tomto roce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK