Ceny ropy po údajích o růstu zásob v USA výrazně klesly

04.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 4. listopadu (ČTK) - Světové ceny ropy dnes po úterním prudkém vzestupu výrazně klesají a severomořská ropa Brent se vrátila pod 50 dolarů za barel. Trh oslabily zejména údaje o dalším růstu zásob ve Spojených státech a také pesimistický odhad globální poptávky od ropného kartelu OPEC.

Brent v 17:45 SEČ ztrácel více než tři procenta na 48,90 dolaru za barel, zatímco v úterý o 3,6 procenta zpevnil. Americká lehká ropa WTI ztrácela podobným tempem na 46,55 USD.

Zásoby ropy na americkém trhu klesly v minulých týdnech podle oficiálních údajů o 2,85 milionu barelů o něco více, než se čekalo. Snížily se tak šestý týden po sobě. Údaje navíc ukázaly další mírný růst domácí produkce, přestože letos postupně klesá počet využívaných vrtných zařízení.

Návrh dlouhodobé strategie OPEC, který získala agentura Reuters, předpokládá, že globální poptávka zůstane slabá minimálně do roku 2019. V organizaci by to mohlo znovu otevřít debatu o nynější strategii kartelu, která se zaměřuje na obranu podílu na trhu pomocí udržování vysoké produkce a vytlačování dražších konkurentů z trhu.

K poklesu cen odpoledne přispěl i vzestup kurzu dolaru. Ten posílil na tříměsíční maxima poté, co šéfka americké centrální banky Janet Yelennová potvrdila možnost zvýšení úrokových sazeb už příští měsíc.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 48,90 50,54 New York - Nymex WTI prosinec 46,55 47,90

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK