Akcie v USA po vyjádření šéfky Fedu zamířily dolů

04.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. listopadu (ČTK) - Americké akcie v první polovině dnešního obchodování klesaly, ačkoli trh zpočátku zpevňoval v reakci na vyjádření šéfky americké centrální banky (Fed) Janet Yellenové. Prosincové zvýšení úrokových sazeb v USA je podle ní stále možné, není však jasnou věcí. Trh po opětovném snížení světových cen ropy srážely také akcie energetických firem.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SEČ) klesal Dow Jonesův index o 0,3 procenta a pohyboval se kolem 17.865 bodů. Širší index S&P 500 vykazoval pokles o 0,4 procenta na 2102 bodů a index trhu Nasdaq ztrácel 0,2 procenta na zhruba 5133 bodů.

Yellenová v rámci svého dnešního vystoupení ve Sněmovně reprezentantů na téma bankovní regulace uvedla, že ekonomika USA si \"vede dobře\", což by mohlo umožnit zvýšení sazeb už v prosinci.

Obchodníci podle údajů burzovní skupiny CME Group nyní vidí šanci na prosincové zvýšení sazeb na 60 procent. Před vystoupením Yellenové počítali s pravděpodobností 52 procent.

Dnešní série dat pak naznačila, že americká ekonomika je dostatečně zdravá na to, aby případné zvýšení sazeb ze současných rekordních minim ustála. Americký soukromý sektor podle organizace ADP v říjnu vytvořil více pracovních míst, než se čekalo. Schodek zahraničního obchodu USA v září podle vládních dat klesl na nejnižší úroveň za sedm měsíců a další dnešní data pak ukázala, že růst v americkém sektoru služeb v říjnu nabral na rychlosti.

Akcie amerického výrobce elektrických aut Tesla přidávaly skoro deset procent díky tomu, že společnost avizovala rychlejší tempo výroby svých aut. Akcie mediální společnosti Time Warner po zveřejnění slabé prognózy růstu zisku naopak asi deset procent odepisovaly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK