Asociace: Nebankovní firmy letos poskytly o sedm pct více peněz

05.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. listopadu (ČTK) - Členské společnosti České leasingové a finanční asociace (ČLFA) za tři čtvrtletí poskytly prostřednictvím leasingu, úvěrů a factoringu 105,4 miliardy korun, což je o téměř sedm procent více než ve stejném období loni. ČTK o tom informovala ČLFA. O čtvrtinu stouplo financování podnikatelských investic úvěry a leasingem, o šest procent financování spotřebitelskými úvěry či leasingem, naopak o 15 procent kleslo financování factoringem.

\"V klíčové oblasti financování podnikatelských investic jsme zaznamenali vůbec nejvyšší meziroční nárůst od odeznění recese. Firmy, zejména pak malé a střední podniky, tak pomocí produktů našich členů výrazně podpořily dobrý výkon celé ekonomiky,\" komentoval čísla předseda představenstva ČLFA Libor Bosák. Asociace sdružuje 42 předních poskytovatelů leasingu, podnikatelských i spotřebitelských úvěrů a factoringu.

Ze souhrnných 105,37 miliardy korun bylo 82,82 miliardy Kč určeno na financování firemních investic a provozu a 22,55 miliardy na financování zboží a služeb pro domácnosti.

Členové asociace podepsali leasingové kontrakty za celkem 34,53 miliardy korun, což značí meziroční nárůst o 21,5 procenta. Ještě silnější nárůst vykázaly podnikatelské úvěry. Členské firmy jejich prostřednictvím poskytly 35,3 miliardy korun, největších 15 firem zvýšilo meziročně úvěrování podnikatelských subjektů o 27,2 procenta.

V rámci leasingového trhu movitých věcí se vůbec poprvé přehoupl podíl operativního leasingu přes polovinu. V prvních třech čtvrtletích mu náleželo 51,3 procenta, zatímco loni v tomto období to bylo 45,8 procenta.

Naopak pokles zaznamenal factoring. Důvodem bylo ukončení spolupráce jednoho korporátního klienta s jednou z členských společností. Tento klient využíval factoringové řešení pro mimořádně velký objem pohledávek.

Výsledky financování domácností jsou ovlivněny tím, že od druhého čtvrtletí letošního roku působí společnost Cetelem, do té doby členská firma ČLFA, jako pobočka zahraniční banky BNP Paribas Personal Finance. Její data jsou proto zohledněna ve statistikách bank. Proto asociace v kategorii financování domácností nyní vykázala pokles o 1,6 procenta. Při zohlednění absence výsledků Cetelemu by naopak v rámci spotřebitelských úvěrů došlo k nárůstu, a to o 5,7 procenta.

Členové asociace uzavřeli v prvních třech kvartálech roku nejvíce kontraktů na financování automobilů. Na silniční dopravní prostředky poskytli 52,32 miliardy korun, z toho 23,99 miliardy korun bylo určeno na téměř 67.000 nových osobních vozů. Prostřednictvím členů ČLFA tak bylo financováno 39,1 procenta všech nových osobních aut prvně registrovaných v ČR za devět měsíců letošního roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK