Meziroční růst tržeb obchodníků zrychlil v září na 5,1 procenta

05.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. listopadu (ČTK) - Tržby v českém maloobchodě bez aut v září stouply o 5,1 procenta, v srpnu rostly o 3,3 procenta. Vyplývá to z dnešních informací Českého statistického úřadu. Na zvýšení tržeb obchodníků se kladně podepsal hlavně prodej potravin v nespecializovaných prodejnách a prodej zboží přes internet nebo prostřednictvím zásilkové služby. Růst ale zaznamenaly všechny hlavní skupiny sortimentu prodejen.

Po očištění o vliv počtu pracovních dní maloobchodní tržby stouply proti loňskému roku o 6,3 procenta, letošní devátý měsíc měl o jeden pracovní den méně. V porovnání se srpnem lidé utratili v obchodech reálně o 1,7 procenta více.

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel meziročně stouply o 11 procent. Za prodej nepotravinářského zboží vzrostly o 5,5 procenta, za pohonné hmoty o 5,3 procenta a potraviny o 4,6 procenta.

Tržby za potraviny v nespecializovaných prodejnách podle statistiků stouply o 4,7 procenta a za zboží přes internet nebo prostřednictvím zásilkové služby lidé zaplatili o 17,2 procenta více. Ve specializovaných prodejnách utratili kupující za výrobky pro kulturu, sport a rekreaci o 10,3 procenta více než před rokem, za počítačové a komunikační zařízení vzrostly tržby o 10,2 procenta a za výrobky pro domácnost o 6,1 procenta. Nejnižší růst tržeb vykázaly ve specializovaných prodejnách oděvy a obuv, a to o jedno procento.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK