LMC: Prodej vozů VW v EU v říjnu klesl, celý trh mírně rostl

05.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 5. listopadu (ČTK) - Prodej automobilů německé skupiny Volkswagen v západní Evropě v říjnu klesl, zatímco celý trh mírně rostl. Uvedla to dnes konzultační firma LMC Automotive na základě neúplných údajů z některých zemí a vlastních odhadů. Podle LMC to je první známka vlivu skandálu s manipulacemi emisí na odbyt skupiny, jejíž součástí je i česká Škoda Auto.

Celkový počet registrací nových osobních vozů v západní Evropě se oproti září zvýšil o 2,7 procenta na 1,06 milionu aut. Prodej vozů skupiny Volkswagen na pěti největších trzích - v Německu, Británii, Francii, Itálii a Španělsku - naopak o 2,7 procenta klesl.

\"Je to zřetelná známka určitého vlivu,\" řekl agentuře Reuters analytik LMC Emiliano Lewis. Registrace nových vozů se obvykle uskuteční několik týdnů od jejich nákupů, takže dopad skandálu může být zřetelnější v listopadových číslech.

Skandál propukl v polovině září, kdy Volkswagen přiznal, že do zhruba 11 milionů vozů s naftovými motory po celém světě instaloval software umožňující manipulovat s testy emisí. Ve Spojených státech, kde se manipulace s emisemi zjistily, se skandál v říjnových číslech příliš neprojevil a prodej vozů Volkswagen tam dokonce po měsících klesání nepatrně stoupl.

Skupina Volkswagen v září zvýšila prodej v Evropské unii o 8,4 procenta, avšak v meziročním srovnání; celkový prodej vozů v EU se zvýšil o 9,8 procenta. LMC meziroční srovnání pro Volkswagen neodhadla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK