ČNB zlepšila odhad růstu HDP a prodloužila režim intervencí

05.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. listopadu (ČTK) - Česká národní banka v nové prognóze zlepšila odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 4,7 procenta z předchozích 3,8 procenta. Pro příští rok centrální banka odhad ponechala na 2,8 procenta. Vyplývá to z prezentace před tiskovou konferencí guvernéra ČNB Miroslava Singera po jednání bankovní rady. Odhad vývoje inflace ČNB mírně zvýšila.

Bankovní rada se podle guvernéra shodla na tom, že ukončení režimu devizových intervencí se pravděpodobně odsouvá až do období kolem konce roku 2016. Dosud centrální bankéři hovořili o tom, že režim intervencí neopustí dříve než ve druhé polovině příštího roku. Samotná nová prognóza ČNB nadále počítá s intervenčním režimem do konce roku 2016.

Podle prognózy inflace postupně poroste a na horizontu měnové politiky dosáhne dvouprocentního inflačního cíle a v roce 2017 se bude pohybovat nad ním. ČNB totiž v nové prognóze počítá ve čtvrtém čtvrtletí s inflací 1,9 procenta, dříve to bylo 1,8 procenta. V prvním čtvrtletí roku 2017 by pak měla inflace stoupnout na 2,2 procenta. Dříve ČNB počítala s inflací 2,1 procenta.

\"Potřeba udržovat výrazně uvolněné měnové podmínky i nadále přetrvává, přičemž pravděpodobnost toho, že bude potřeba ukončit kurzový závazek dříve, než předpokládá prognóza, se postupem času zmenšuje,\" uvedl na tiskové konferenci Singer. K udržitelnému plnění dvouprocentního cíle, který je podmínkou pro návrat do standardního režimu měnové politiky podle něj dojde od počátku roku 2017.

Centrální banka zlepšila i odhad růstu ekonomiky v roce 2017 na 2,9 procenta z předchozích 2,8 procenta.

Rizika pro nově odhadovaný vývoj hodnotí bankovní rada podle Singera jako vyrovnaná. Proti růstu cen by mohlo působit zpomalení se rozvíjejících se ekonomik a pokračující utlumený vývoj výrobních cen v eurozóně. Naopak proinflačním rizikem je podle Singera \"nenaplnění předpokladu o poklesu cen zemního plynu\".

Ministerstvo financí v nové prognóze zlepšilo odhad růstu ekonomiky v letošním i příštím roce. Letos by měl hrubý domácí produkt stoupnut o 4,5 procenta a příští rok o 2,7 procenta. Česká bankovní asociace tento týden v prognóze zlepšila odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 4,2 procenta ze srpnových 3,2 procenta. Pro příští rok naopak odhad zhoršila na 2,5 procenta z předchozích 2,7 procenta.

Podle dnešní prognózy Evropské komise česká ekonomika v letošním roce zrychlí růstové tempo na 4,3 procenta z loňských dvou procent, příští rok ale její expanze prudce zpomalí na 2,2 procenta. Hlavní příčinou rozkolísaného vývoje bude průběh čerpání z evropských fondů. V roce 2017 by měla ekonomika zesílit růst na 2,7 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK