Světové ceny ropy pokračují v poklesu

05.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 5. listopadu (ČTK) - Světové ceny ropy se dnes snížily kvůli přetrvávajícím obavám z převisu nabídky nad poptávkou. Navázaly tak na středeční propad, za kterým stála především zpráva o růstu zásob suroviny ve Spojených státech.

Cena severomořské ropy Brent krátce před 18:00 SEČ vykazovala pokles o zhruba půl procenta na 48,33 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu ztrácela více než procento a sestoupila pod 46 dolarů za barel.

Ve středu se ceny ropy propadly o téměř čtyři procenta. Americký Úřad pro energetické informace (EIA) oznámil, že zásoby ropy ve Spojených státech se minulý týden zvýšily o 2,85 milionu barelů. Nárůst tak vykazují již šest týdnů za sebou.

Ceny ropy tlačí dolů rovněž nepříznivé vyhlídky pro poptávku po ropě kartelu OPEC. Interní materiály OPEC, ke kterým získala přístup agentura Reuters, počítají se slabou poptávkou minimálně do roku 2019.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 48,33 48,58 New York - Nymex WTI prosinec 45,79 46,32

pmh ank

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK