Akcie v USA po špatných firemních výsledkách zamířily dolů

05.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 5. listopadu (ČTK) - Americké akcie v první polovině dnešního obchodování změnily směr a po krátkém počátečním růstu zamířily dolů. Trh tak reagoval na špatné výsledkové zprávy některých firem. Například akcie v sektoru zdravotní péče klesly poté, co Spojené státy zahájily vyšetřování cen léčiv.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SEČ) klesal Dow Jonesův index o 0,1 procenta na 17.855 bodů. Širší index S&P 500 vykazoval pokles o 0,1 procenta na 2100 bodů a index trhu Nasdaq ztrácel 0,3 procenta na zhruba 5125 bodů.

Dolů zamířilo osm z deseti oborových indexů S&P 500. Zastínilo to dobré čtvrtletní hospodářské výsledky provozovatele sociální sítě Facebook, které poslaly akcie této firmy na rekordní maximum. Firma představila kvartální výsledky ve středu a dnes její akcie rostly až o 6,5 procenta.

Panel amerického Senátu zahájil ve středu vyšetřování zaměřené na zvyšování cen léčiv a vyžádal si dokumenty od čtyř výrobců léků. Jedním z nich je farmaceutická společnost Valeant, jejíž akcie klesly až o 18,5 procenta. Akcie biotechnologické společnosti Celgene ztratily více než pět procent, když firmy vykázala nejpomalejší růst příjmu za posledních pět čtvrtletí.

Investoři čekají na páteční zprávu o říjnové zaměstnanosti v USA. Budou v ní hledat klíče, zda by americká centrální banka (Fed) mohla příští měsíc zvýšit úrokové sazby ze současných rekordních minim. O této možnosti se ve středu zmínila šéfka Fedu Janet Yellenová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK