Stávka palubního personálu Lufthansy začne až ve 14:00

06.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 6. listopadu (zpravodaj ČTK) - Stávka palubního personálu německých aerolinek Lufthansa dnes začne až ve 14:00 SEČ, o dvě hodiny později, než se původně plánovalo. Oznámil to dnes odborový svaz UFO. Protestní akce je naplánována na týden, odbory jsou ale připraveny ji zkrátit, pokud Lufthansa vyhoví jejich požadavkům. Stávka dnes postihne lety Lufthansy z Frankfurtu nad Mohanem a z Düsseldorfu. Aerolinky zatím neoznámily, kolik spojů bude zrušeno.

Dnes stávka potrvá do 23:00 SEČ a vztahuje se pouze na kmenové aerolinky Lufthansa, nikoliv na jejich dceřiné společnosti. O rozsahu stávky v sobotu odbory zatím neinformovaly. Svaz UFO ale oznámil, že se do konce týdne protestní akce nerozšíří na letiště v Mnichově, protože v Bavorsku končí podzimní prázdniny a odbory nechtějí narušovat plány lidí, kteří se vracejí z dovolené. V neděli by se podle aktuálního prohlášení svazu UFO nemělo stávkovat vůbec.

\"Velmi tohoto kroku litujeme, jinou alternativu ale nevidíme,\" uvedl k zahájení stávky šéf svazu UFO Nicoley Baublies. Odbory se přou s vedením aerolinek o pracovní a mzdové podmínky. Požadují mimo jiné vyplacení jednorázové prémie k platu ve výši 2000 eur (54.200 Kč) všem stevardům a letuškám Lufthansy. Kromě toho žádají zachování stávajícího programu penzijního zabezpečení, který chce Lufthansa omezit.

Lufthansa se v posledním roce a půl potýkala především se stávkami pilotů, které společnosti způsobily škody v řádu stovek milionů eur. Předchozí stávky omezily mimo jiné letecké spojení mezi Prahou a Německem.

Protesty zaměstnanců Lufthansy v posledním roce zesiluje snaha vedení aerolinek o snížení nákladů. Lufthansa se obává, že při zachování současných nákladů nedokáže v budoucnu konkurovat nízkonákladovým dopravcům a blízkovýchodním leteckým společnostem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK