Ceny ropy se po čtyřech dnech poklesu mírně zvyšují

10.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 10. listopadu (ČTK) - Světové ceny ropy se dnes po čtyřech dnech poklesu mírně zvyšují. Podpořil je mimo jiné výhled Mezinárodní agentury pro energii (IEA), která předpověděla bezprecedentní dvouletý pokles investic do těžby.

Cena severomořské ropy Brent kolem 16:30 SEČ přidávala asi 0,3 procenta na zhruba 47,30 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI byla v té době na 44,20 dolaru s nárůstem o 0,7 procenta.

IEA v dnešním výhledu předpověděla, že ceny ropy se kvůli slabé poptávce pravděpodobně nevrátí k 80 dolarům za barel dříve než na konci tohoto desetiletí. Upozornila ale, že investice do těžby letos klesnou o více než 20 procent a tento pokles bude pokračovat i příští rok. Propad investic může podle IEA v konečném důsledku vést k prudkému růstu cen.

Nejbližší výhled cen ropy zůstává slabý. Brent by měl do konce tohoto roku zůstat v rozpětí 47 až 52 dolarů za barel, řekl agentuře Reuters analytik Carsten Fritsch ze společnosti Commerzbank. Ceny ropy v poslední době sráží vzestup zásob, blížící se zvyšování úrokových sazeb v USA a slabý ekonomický růst ve světě.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 47,32 47,19 New York - Nymex WTI prosinec 44,20 43,87

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK