Dolar se vůči euru dostal na nejvyšší hodnotu od dubna

10.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 10. listopadu (ČTK) - Dolar dnes na devizových trzích zpevňuje a například vůči koši měn se vyšplhal na nejvyšší hodnotu za posledních sedm měsíců. Americké měně pomáhá k růstu naděje na prosincové zvýšení úrokových sazeb v USA.

Dolarový index, který měří výkonnost dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, vykazoval kolem 16:00 SEČ nárůst o 0,5 procenta na 99,469 bodu. Byl tak nejvýše od dubna.

Na sedmiměsíční maximum se dolar vyšplhal také vůči euru, k němuž se naposledy obchodoval na úrovni 1,0679 USD. Vůči japonskému jenu se dolar naposledy prodával za 123,37 JPY, což je blízko více než dvouměsíčního maxima 123,60 JPY.

Jednotná evropská měna ztratila během prvních deseti listopadových dní k dolaru téměř tři procenta. V pondělí ji srazila zpráva, že Evropská centrální banka (ECB) v prosinci zřejmě sníží depozitní sazbu hlouběji do záporného pásma. Dolar naopak těží z rostoucího očekávání, že americká centrální banka (Fed) v prosinci poprvé po téměř deseti letech své úrokové sazby zvýší.

Pravděpodobnost, že Fed zvýší sazby už v prosinci, minulý týden posílila překvapivě dobrá zpráva o stavu amerického pracovního trhu. Dolar se po ní vydal prudce vzhůru.

\"Na kurz dolaru vůči euru má podle mého názoru vliv rozdílná politika centrálních bank,\" uvedla podle agentury Reuters analytička Sireen Harajiová ze společnosti Mizuho Corporate Bank. Trhy podle ní teď počítají s prosincovým zvýšením sazeb v USA a promítají tuto možnost i do cen.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK