Akcie v USA v úterý změnily směr a převážně stouply, dolar rostl

11.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 11. listopadu (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech v úterý po počátečních ztrátách převážně změnily směr a mírně stouply. Vzhůru mířily především akcie maloobchodníků a mediálních společností, které vyrovnávaly propad akcií výrobce elektroniky Apple. Dolar na devizových trzích zpevňoval, vůči euru se dostal na nejvyšší úroveň za šest a půl měsíce.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, v úterý stoupl o 0,16 procenta na 17.758,21 bodu. Širší index S&P 500 stoupl o 0,15 procenta na 2081,72 bodu, a vrátil se tak k růstu po čtyřech ztrátových obchodních seancích. Index technologického trhu Nasdaq Composite ale ztratil 0,24 procenta a obchodování zakončil na 5083,24 bodu.

Všechny tři hlavní akciové indexy stahovaly dolů akcie Applu, které klesly o 3,2 procenta. Reagovaly tak na zprávu banky Credit Suisse, podle které Apple snížil objednávky součástek až o desetinu. Naznačilo to prý slábnoucí poptávku po nejnovějších chytrých telefonech od Applu a obnovilo obavy ze zpomalujícího růstu světové ekonomiky.

Investoři se připravovali na případné prosincové zvýšení úrokových sazeb v USA. Jeho pravděpodobnost vzrostla po páteční překvapivě dobré statistice o situaci na americkém trhu práce. Pro americké firmy by takový krok ale znamenal vyšší náklady na půjčky.

Vyhlídky na zvýšení sazeb poslaly vzhůru americký dolar, který v úterý stoupl na na více než šestiměsíční maximum k euru. Dolar k euru před koncem newyorského obchodování zpevňoval o 0,3 procenta na 1,0711 USD. Dolarový index ke koši šesti zahraničních měn se vyhoupl na nejvyšší úroveň od dubna a přidával 0,4 procenta na 99,371 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK