Tržby Aholdu v Česku ve třetím čtvrtletí stouply o 5,5 procenta

11.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Amsterodam 11. listopadu (ČTK) - Tržby nizozemského maloobchodního řetězce Ahold v České republice ve třetím čtvrtletí stouply o 5,5 procenta na 10,71 miliardy Kč a jeho provozní zisk se vrátil do černých čísel. Oznámila to dnes firma, která v tuzemsku provozuje obchody Albert. Vyšší tržby vysvětlila loňským převzetím 49 prodejen konkurenční společnosti Spar.

Bez zahrnutí prodeje benzínu na čerpacích stanicích se čisté tržby zvýšily ve srovnání s loňskem o 6,4 procenta. Obě procentuální změny jsou při neměnných směnných kurzech. Provozní zisk Aholdu za třetí kvartál činil 136 milionů Kč. Ve stejném období před rokem dosáhla firma v Česku záporného výsledku 106 milionů Kč.

Ahold v České republice provozuje supermarkety a hypermarkety Albert. K loňskému 1. srpnu navíc dokončil akvizici ztrátových prodejen Interspar, které v Česku provozovala rakouská společnost SPAR. Ke konci letošního třetího kvartálu firma v Česku provozovala 331 prodejen.

Nizozemská skupina Ahold jako celek zvýšila svůj provozní zisk za tři měsíce do 4. října na 284 milionů eur z 274 milionů eur před rokem. Analytici v průzkumu agentury Reuters čekali provozní zisk 304 milionů eur. Konečný výsledek ovlivnily náklady na restrukturalizaci a související výdaje ve Spojených státech a v Evropě.

Odhady ale mírně překonaly čisté tržby, které za tři měsíce do konce září činily 8,44 miliardy eur (228,2 miliardy Kč). Čekal se výsledek 8,4 miliardy eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK