MMR pošle v příštím roce do regionů dotace za 1,4 miliardy korun

11.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. listopadu (ČTK) - Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) pošle příští rok do regionů v rámci národních programů dotace za 1,4 miliardy korun. Z toho výzvy za 900 milionů Kč vyhlásilo ministerstvo už začátkem listopadu, zbytek se chystá vyhlásit začátkem příštího roku. Novinářům to dnes řekla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO).

\"Pro příští rok jsme vybojovali historicky vůbec nejvyšší částku na národní programy, kterou kdy naše ministerstvo mělo,\" uvedla Šlechtová. \"Slíbila jsem, že peníze pošlu do regionů co nejdříve. Aby všichni, kteří k tomu mají oprávnění, mohli podat žádost,\" dodala.

Z již vyhlášených 900 milionů korun jde největší část (500 milionů Kč) na bytovou politiku. V rámci ní pošle MMR největší částku (200 milionů Kč) na výstavbu komunitních domů pro seniory. \"Tady jsme měli až trojnásobný převis poptávky,\" doplnila ministryně. Následuje podpora pečovatelských domů k bydlení osob v nepříznivé sociální situaci (130 milionů Kč) a podpora tzv. startovacích bytů pro mladé rodiny (70 milionů Kč).

Podle Šlechtové naopak klesá objem peněz na regeneraci sídlišť s minimálně 150 byty. \"Pro příští rok počítám se 40 miliony, na rok 2017 ji už možná zruším úplně,\" řekla ministryně. MMR chce rovněž zlepšit zdraví lidí v bytech. \"Tady jde o opravu zastaralých trubek a stoupaček, dodala.

Z dalších oblastí se chce MMR zaměřit na podporu cestovního ruchu, regionů nebo územního plánování.

Začátkem příštího roku chce MMR vyhlásit výzvy především pro opravy místních komunikací (až 150 milionů Kč) nebo demolice zchátralých bytových domů (100 milionů Kč). \"V operačních programech z EU na období 2014-2020 se už s místními komunikacemi nepočítá. Vzali jsme si je pod sebe, i když možná trochu suplujeme roli ministerstva dopravy nebo zemědělství. Pokud jde o demolice, chceme vědět, co s prostranstvím hodlá obec dál dělat,\" dodala Šlechtová. Vyhlášených 100 milionů bere zatím spíše jako pilotní projekt. \"Ta potřeba je mnohem vyšší, podle našich odhadů až tři miliardy,\" uzavřela.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK