Nejkrásnější nádraží mají v Novém Jičíně

11.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. listopadu (ČTK) - Titul nejkrásnější nádraží v letošním roce získalo nádraží Nový Jičín - město. Mezi desítkou finalistů pro něj v 9. ročníku soutěže o nejkrásnější nádraží hlasovalo přes 1100 lidí. Titul pohádkového nádraží si pro letošní rok odnesla nádraží na úzkorozchodné důlní dráze Kateřina v Karlovarském kraji a nádraží Lašovice v kraji Středočeském. V tiskové zprávě to oznámili pořadatelé soutěže z Asociace Entente Florale - Souznění.

Nádraží v Novém Jičíně porazilo o necelých 130 hlasů nádražní budovu v Jablonném v Podejštědí, které bylo druhé v pořadí. Mezi ostatními deseti nominovanými nádražími pak byly uvedeny například nádraží v Jeseníku, Poděbradech, Černé nad Orlicí nebo v šumavském Černém Kříži.

Minulé ročníky soutěže o nejkrásnější nádraží vyhrála nádraží v Brně- Chrlicích, v Rynolticích na Liberecku, východní nádraží v Opavě, Uherské Hradiště, Ostroměř u Hořic a v Trutnově. V Česku existuje na 2500 zastávek, na kterých se nachází zhruba 8000 nádražních budov a dalších železničních staveb.

Občanské sdružení pořádá soutěž od roku 2007. Spolupracují s ním například Plzeňská dráha, České dráhy, Jindřichohradecké místní dráhy, Správa železniční dopravní cesty, Posázavský Pacifik nebo občanské sdružení ŽelPage.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK