Ceny ropy pod tlakem růstu zásob v USA obnovily pokles

11.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 11. listopadu (ČTK) - Světové ceny ropy dnes obnovily pokles, oslabily je zejména údaje o dalším vzestupu zásob na americkém trhu. Negativně na trh působí rovněž útlum největších asijských ekonomik a přetrvávání vysoké těžby ve Spojených státech.

Cena severomořské ropy Brent kolem 16:30 SEČ vykazovala pokles o dvě procenta na zhruba 46,55 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ztrácela stejným tempem a byla na dvoutýdenním minimu kolem 43,30 USD.

Zásoby ropy v USA se minulý týden zvýšily o 6,3 milionu barelů a rostly sedmý týden po sobě, uvedla v úterý odvětvová organizace American Petroleum Institute (API). Analytici čekali zvýšení jen o milion barelů. Investoři nyní čekají na čtvrteční oficiální údaje Úřadu pro energetické informace (EIA).

Nálada mezi japonskými průmyslovými podniky v listopadu klesla na minimum za více než dva roky. Údaje zvýšily obavy, že útlum v Číně by mohl srazit japonskou ekonomiku do recese. \"Útlum globální aktivity ve zpracovatelském průmyslu vyvíjí tlak na poptávku po energii,\" uvedla podle agentury Reuters organizace JBC Energy. Podle ní příští rok poptávka po ropě dál výrazně oslabí.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 46,54 47,44 New York - Nymex WTI prosinec 43,32 44,21

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK