Americké akcie ve středu stáhly dolů ropné a maloobchodní firmy

12.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. listopadu (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech ve středu oslabily. Energetické společnosti se dostaly pod tlak kvůli poklesu cen ropy, zatímco maloobchodní podniky zasáhl neuspokojivý výhled řetězce obchodních domů Macy\'s. Objem obchodování byl kvůli oslavám Dne válečných veteránů nižší než obvykle.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, se snížil o 0,32 procenta na 17.702,22 bodu. Stejný procentní pokles utrpěly také širší index S&P 500 a index technologického trhu Nasdaq Composite. S&P 500 tak uzavřel na 2075 bodech a Nasdaq na 5067 bodech.

Index S&P pro energetický sektor se snížil téměř o dvě procenta a akcie největší veřejně obchodované ropné společnosti světa Exxon Mobil oslabily téměř o procento. Ceny ropy se ve středu propadly o více než tři procenta, reagovaly tak na zprávu o pokračujícím růstu zásob suroviny ve Spojených státech.

Cena akcií společnosti Macy\'s se propadla o 14 procent. Firma ve středu ohlásila překvapivý pokles čtvrtletního prodeje a snížila odhad celoročního zisku a tržeb, což mělo negativní dopad i na akcie dalších maloobchodních podniků.

Na devizovém trhu dolar sestoupil z více než šestiměsíčního maxima vůči euru. Investoři totiž vybírali zisky z předchozího růstu americké měny, za kterým stály vyhlídky na zvýšení úrokových sazeb ve Spojených státech. V závěru středečního obchodování se jednotná evropská měna prodávala za 1,0741 USD poté, co se v úterý poprvé za více než šest měsíců propadla pod 1,07 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK