Lufthansa se obává dalších stávek v předvánočním období

12.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 12. listopadu (zpravodaj ČTK) - Největší německé aerolinky Lufthansa se obávají dalších stávek v předvánočním období. Deníku Bild to řekla Bettina Volkensová z představenstva společnosti. Vedení aerolinek však podle ní přesto zachová tvrdý postoj vůči odborům. Lufthansa se dnes také snaží u odvolacího soudu v Düsseldorfu prosadit předčasný konec současné stávky palubního personálu, když neuspěla v první instanci. Soud začne záležitost projednávat v 15:30 SEČ.

Kvůli stávce stevardů a letušek dnes Lufthansa zrušila 933 letů, jsou mezi nimi i spoje mezi Prahou a Frankfurtem nad Mohanem a mezi Prahou a Mnichovem. Celkem se to dotkne zhruba 107.000 cestujících. \"Je to nejdelší stávka, kterou zákazníci, spolupracovníci a partneři Lufthansy kdy museli zažít,\" řekla Volkensová o protestní akci, která trvá od 6. listopadu. Škody podle ní činí několik desítek milionů eur.

Vedení aerolinek sice nabídlo odborovému svazu UFO kompromis ve sporu o penzijní program, podle Volkensové však firma nemůže odborářům příliš ustupovat. \"Musíme v tom konfliktu vytrvat, pokud chceme zajistit úspěšnou budoucnost Lufthansy, a to i pro naše zaměstnance,\" řekla Volkensová a vyzvala odbory, aby ve sporu ustoupily. \"Stávkou pouze podřezávají větev, na níž všichni sedíme. Jediný, kdo se z toho může radovat, jsou naši konkurenti,\" uvedla.

Pokud se konflikt mezi odbory a vedením Lufthansy nevyřeší, hrozí podle Volkensové i další stávky před Vánocemi. Vyjádřila ale přesvědčení, že odbory nepřistoupí ke stávce přímo v době vánočních svátků, které patří v letecké dopravě k hlavní špičce.

Současná stávka má trvat do páteční půlnoci. Lufthansa se ji ale ještě snaží u odvolacího soudu v Düsseldorfu označit za nelegální. I kdyby aerolinky uspěly, rozhodnutí soudu by se vztahovalo pouze na lety, které startují z düsseldorfského letiště nebo na něm přistávají. Hlavní terminály Lufthansy v Německu jsou přitom Frankfurt a Mnichov.

Svaz UFO mezitím oznámil, že sám předčasně stávku neukončí. O aktuální nabídce Lufthansy ve sporu o penzijní program chtějí odbory jednat teprve po skončení současné protestní akce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK