Výrobce leteckých motorů Rolls-Royce opět zhoršil odhad zisku

12.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. listopadu (ČTK) - Britský výrobce leteckých motorů Rolls-Royce dnes opět zhoršil výhled zisku, za poslední rok už počtvrté. Firma se potýká s nižší poptávkou po servisu svých starších leteckých motorů. Vedení podniku také upozornilo, že přehodnotí výplatu dividend, na což akcie firmy zareagovaly propadem až o 20 procent. Rolls-Royce je druhým největším výrobcem leteckých motorů na světě.

Společnost nyní odhaduje, že zisk v příštím roce bude o více než třetinu nižší, než v průměru očekávají analytici. Ti po červencovém zhoršení výhledu již své odhady snížili. Provozní zisk před zdaněním odhadovali naposledy na 1,053 miliardy liber.

Nový generální ředitel Warren East označil vyhlídky na příští rok za \"velmi náročné\". Kvůli očekávaným potížím v příštím roce bude podle něj předpokládaný zisk nižší až o 650 milionů liber. Má to ale být jen dočasná záležitost, protože růst v odvětví leteckých motorů zůstává prý dlouhodobě nedotčen.

Společnost, která dodává motory do letadel, lodí i pro využití v průmyslu, již nějakou dobu dává vinu za propad leteckým společnostem. Ty podle ní odstavují starší letadla a létají s novějšími, efektivnějšími stroji. Rolls- Royce se ale potýká i s nižší poptávkou po lodním zařízení, neboť propad světových cen ropy donutil energetické firmy omezovat investice.

Analytici pak poukazují na zpomalování hospodářského růstu v Číně, který způsobil, že některé asijské aerolinky nechávají své boeingy 777 v hangáru.

Akcie Rolls-Royce během dneška odepisovaly až 20 procent a spadly na čtyřleté minimum 529 pencí za kus. Procentuální propad je největší za 15 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK