Ústí má mít přebytkový rozpočet, bude splácet dluhy

12.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 12. listopadu (ČTK) - Ústí nad Labem by mělo v příštím roce hospodařit s příjmy 1,472 miliardy korun a výdaji 1,337 miliardy korun. Přebytek ve výši téměř 138 milionů město použije na splátky starých úvěrů. Rozpočet schválili radní, řekla dnes ČTK primátorka Věra Nechybová (nez.). Investice zadluženého krajského města budou téměř nulové.

Město splácí několik úvěrů, v příštím roce by mělo jít na splátky 220 milionů korun. To je podle Nechybové důvod, proč nebude v příštím roce téměř investovat. Jedinou velkou investicí tak bude elektronický odbavovací systém zhruba za 50 milionů korun. Město na něj mělo původně získat dotaci z ROP Severozápad, složitou zakázku ale nedokázalo včas ukončit. Pokud by od něj radnice ustoupila, vystavila by se pokutě 70 milionů korun. \"Na velké investice bohužel nezůstává. Uvidíme, jak dopadne výsledek hospodaření letošního roku, o kterém budeme jednat někdy v březnu příštího roku,\" řekla ČTK Nechybová.

Zásobník investičních akcí, na které nemá město peníze, má ČTK k dispozici. Je v nich bezmála 200 akcí za téměř 900 milionů korun. Městu chybějí prostředky například na zateplení mateřských škol, větší opravy základních škol nebo velké investice v zoologické zahradě.

Oproti minulým letům ale město zvýšilo podporu sportu. Příští rok by na něj mělo jít 32,6 milionu korun, víc než 24 milionů je určeno na preferované sporty, tedy fotbal, hokej, basketbal, volejbal a florbal. Přidáno dostane i městská policie, která by měla přijmout další nové strážníky. Letos jich do služby nastoupilo 20.

Rozpočet vůbec nepočítá s případnými sankcemi za chyby v evropských dotacích. Městu hrozí pokuty přesahující 200 milionů korun. Podle Nechybové by radnice sankce řešila kontokorentním úvěrem. S tím, aby si ho město vzalo, už souhlasili zastupitelé. \"Kontokorentní úvěr by byl určen výhradně na sankce, na nic jiného,\" doplnila Nechybová.

Rozpočet ještě musí schválit zastupitelstvo, projednávat ho bude na začátku prosince.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK