Exportéři: Vývoz z ČR letos vzroste na rekordních 3,8 bilionu Kč

12.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mladé Buky (Trutnovsko) 12. listopadu (ČTK) - Vývoz zboží z České republiky do zahraničí by mohl letos vzrůst téměř o šest procent na úroveň 3,8 bilionu korun z loňských 3,6 bilionu korun. Představovalo by to nový rekord ve vývozu zboží z ČR. Jde o hodnotu počítanou v takzvaném přeshraničním pojetí. Bilance zahraničního obchodu by měla být kladná na loňské úrovni 400 miliard korun. Na dnešním Exportním fóru v Mladých Bukách na Trutnovsku to ČTK řekl místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk.

Hlavním impulsem pro rekordní hodnoty exportu v posledních dvou letech bylo podle Daňka rozhodnutí České národní banky z listopadu 2013 o oslabení koruny na úroveň 27 korun za euro. \"Byl to start, kdy se nám podařilo získat více zakázek, než tomu bylo v předcházejících letech. A z tohoto žijeme i v roce 2015,\" řekl Daněk.

Vyšší export firmy podle něj realizují zejména v Německu, které je největším vývozním trhem Česka. \"Podíl Německa na českém exportu nyní dosahuje 33 procent. Za ním s odstupem s podílem osm procent následuje Slovensko,\" uvedl Daněk.

Naopak výrazný pokles exportéři letos utrpí v Rusku. \"Loni export do Ruska klesl pouze o tři miliardy korun na 112 miliard. Letos však očekáváme propad o 35 až 40 miliard korun,\" uvedl Daněk. Za poklesem obchodů do Ruska podle něj stojí propad cen ropy, skokové oslabení rublu a sankce Evropské unie vůči Rusku kvůli ukrajinské krizi.

Zdeněk Rychtera jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK