Insolvenční správce obdržel nabídky na koupi nižborské sklárny

12.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nižbor (Berounsko) 12. listopadu (ČTK) - Insolvenční správce obdržel několik nabídek na koupi nižborské sklárny Rückl Crystal, která koncem srpna skončila v konkurzu. O návrzích jedná s věřitelským výborem. Soud ale zatím nevyhověl návrhu na prodej podniku vcelku, řekl dnes ČTK insolvenční správce David Jánošík.

Výběrové řízení na prodej sklárny, které schválil věřitelský výbor, mělo uzávěrku v pondělí. \"Mám nějaké nabídky. Jedná se o nich s věřitelským výborem,\" uvedl Jánošík bez dalších podrobností.

Podnik se zhruba se 120 zaměstnanci, který má více než stoletou tradici a v minulosti vyráběl kromě jiného filmové ceny Český lev, pokračuje v provozu i po prohlášení konkurzu. Od počátku června do konce září jeho hospodaření skončilo ztrátou šest milionů korun. Hlavní důvodem pro pokračování provozu je umožnit budoucímu majiteli převzít funkční podnik se zaměstnanci, fungující technologií a obchodními vztahy. Takový prodej je podle Jánošíka v zájmu věřitelů i dlužníka.

S tím, aby sklárna byla prodána jako celek jednou smlouvou, souhlasil věřitelský výbor i všichni zajištění věřitelé, tedy Swiss Forfait, RWE Energie, Finanční úřad pro Středočeský kraj a Česká spořitelna. RWE Energie si stanovila podmínky, například že sklárna musí být prodána nejméně za 65 milionů Kč. Insolvenční správce s tím nesouhlasí, podle něj může být pro věřitele výhodnější prodej i za nižší částku a navrhl soudu, aby na požadavky RWE nepřistoupil. Souhlas soudu s prodejem podniku ale zatím nemá. \"Usnesení o odsouhlasení ještě soud nevydal,\" řekl Jánošík.

Firma se dostala do ekonomických problémů a sama na sebe podala insolvenční návrh. Do insolvenčního řízení se přihlásilo šest desítek věřitelů s pohledávkami za více než 156 milionů Kč. Soud rozhodl o konkurzu, protože nebyl ve stanovené lhůtě podán návrh na reorganizaci podniku. Prezident sklárny Jiří Rückl v minulosti vyslovil přání, aby si továrnu koupil někdo, kdo zachová zaměstnanost a provoz.

Sklárnu postihl propad poptávky za ekonomické krize a kvůli politickým událostem v tradičních odbytištích, především v Egyptě, Íránu a Rusku. Loni navíc vedl snížený objem výroby k havárii výrobního zařízení, které je dimenzováno na vyšší objem skloviny. Reklamace po havárii donutily firmu přepracovat část dodávek na vlastní náklady, což způsobilo výpadek tržeb a vystupňování potíží při financování provozu. Předloni dosáhla nižborská sklárna obratu 103 miliony Kč a její hospodaření skončilo ztrátou 1,9 milionu Kč. Loni měla firma tržby 83 milionů a ztrátu 59 milionů Kč. Ztrátové je i letošní hospodaření. Pro udržení výroby uzavřela sklárna s věřitelem Swiss Forfait smlouvu o úvěrovém financování.

Sklářský rod Rücklů je s výrobou skla spjat už dlouho. Jan Rückl založil svou firmu v roce 1846 v Cyranově Ostrově. Jeho syn postupně vystavěl sklárny ve Včelničce, Skalici a v roce 1903 v Nižboru. Činnost firmy byla ukončena znárodněním v roce 1945 a výroba pokračovala pod značkou Bohemia. V roce 1992 obnovil činnost společnosti Jiří Rückl. Firmu musel koupit, protože stát ji znárodnil na základě Benešových dekretů po roce 1945 a restituce se týkala jen majetku zabaveného po únoru 1948.

Ve sklárně vedle běžných výrobků vznikaly také umělecké trofeje, kromě sošek Českých lvů třeba cena Ferdinanda Peroutky nebo takzvané Křišťálové oko pro vítěze soutěže Czech Press Photo. Sklo od nižborských sklářů se dostalo i k papeži Janu Pavlu II., belgické královně Beatrix, anglické královně Alžbětě II. či bývalému americkému prezidentovi Billu Clintonovi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK