Americké akcie dál klesají, oslabuje je hlavně pokles cen ropy

12.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. listopadu (ČTK) - Americké akcie v první polovině dnešního obchodování dál klesají. Nadále je sráží zejména pokles cen ropy a dalších komodit. Investoři také sledují vyjádření činitelů centrální banky (Fed), aby odhadli načasování a tempo zvyšování úrokových sazeb v USA.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SEČ) ztrácel Dow Jonesův index 0,8 procenta a pohyboval se kolem 17.555 bodů. Širší index S&P 500 oslaboval o 0,7 procenta na 2060 bodů a index technologického trhu Nasdaq byl na 5049 bodech se ztrátou 0,4 procenta.

Pokles cen ropy a jiných komodit oslaboval akcie těžařských společností a producentů materiálů. Index energetického sektoru ztrácel téměř dvě procenta a o více než dvě procenta oslabovaly akcie koncernů Exxon Mobil a Chevron. Ztráty vykazovalo ale všech deset hlavních sektorů trhu.

Šéfka centrální banky USA (Fed) Janet Yellenová v dnešním vystoupení o načasování růstu sazeb nemluvila a uvedla, že Fed musí vážit dopady pokrizové finanční regulace a nových kanálů, jimiž měnová politika ovlivňuje trhy. Prezident pobočky Fedu v St. Louis James Bullard uvedl, že vyspělé země zřejmě vstupují do éry trvale nízkých sazeb a inflace, což si vyžádá přehodnocení měnové politiky.

Fed nechal v říjnu základní úrokovou sazbu beze změny na rekordním minimu, na němž je od finanční krize. Naznačil ale, že by úroky mohl zvýšit ještě v tomto roce, tedy na zasedání v polovině prosince.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK