Dolar klesá k euru i dalším měnám, investoři vybírají zisky

12.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 11. listopadu (ČTK) - Americký dolar dnes klesl k euru a dalším předním světovým měnám. Investoři vybírali zisky po nedávném vzestupu americké měny na mnohaměsíční maxima. Analytici ale očekávají, že v dlouhodobějším výhledu bude dolar nadále zpevňovat.

Dolarový index, který měří pohyb dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, před 17:45 SEČ ztrácel 0,15 procenta na 98,874 bodu. V úterý stoupl na maximum za sedm měsíců, ve středu ale zamířil dolů. Dolar dnes ztrácel také ke švýcarskému franku, vůči kterému se naposledy pohyboval kolem 1,0022 CHF se ztrátou 0,21 procenta. Euro k dolaru se dnes přechodně dostalo pod 1,07 USD za dolar. Později ale mírně zpevnilo a naposledy se pohybovalo kolem 1,0759 USD.

Jednotnou evropskou měnu srazilo dnešní vyjádření šéfa Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho, podle kterého zůstává inflace spotřebitelských cen v eurozóně i přes masivní tištění peněz velmi slabá. Banka je tudíž připravena prodloužit a rozšířit program nákupů dluhopisů, jímž podporuje ekonomiku eurozóny a snaží se jím zvýšit také inflaci.

Podle analytika Richarda Franuloviche ze společnosti Westpac Banking vše nasvědčuje tomu, že ECB na začátku prosince svou měnovou politiku dál zmírní, na rozdíl od americké centrální banky, od které se v polovině prosince očekává zvýšení úrokových sazeb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK