Ceny ropy pod tlakem růstu zásob dál silně klesají

12.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 12. listopadu (ČTK) - Světové ceny ropy dnes dál výrazně klesají a severomořská ropa Brent sestoupila na nové minimum za dva a půl měsíce. Ropný trh nadále oslabuje pokračující silný nárůst zásob na americkém trhu.

Brent kolem 18:00 SEČ oslabil o jeden a čtvrt dolaru na 44,56 dolaru za barel a předtím jeho cena klesla až na 44,33 USD, minimum od 27. srpna. Americká lehká ropa WTI ztrácela 2,5 procenta na 41,85 USD.

Zásoby ropy v USA se minulý týden zvýšily o 4,2 milionu barelů a rostly již sedmý týden po sobě, uvedl dnes Úřad pro energetické informace (EIA). Analytici čekali podle agentury Reuters zvýšení jen o milion barelů.

\"Jsou to další údaje svědčící o přesycení ropou v USA a i na globálním trhu,\" řekl Reuters analytik Chris Jarvis z firmy Caprock Risk Management.

Ceny ropy v posledních dnech nejvíce srážejí právě obavy z dalšího růstu zásob v USA na dlouhodobá maxima. Od poloviny minulého týdne ceny ztratily přes deset procent.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) dnes předpověděla, že těžba mimo ni v příštím roce kvůli propadu investic klesne poprvé od roku 2007. Ropný kartel ale naznačil, že jeho vlastní produkce bude nadále převyšovat poptávku.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 44,56 45,81 New York - Nymex WTI prosinec 41,85 42,93

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK