CzechInvest dostal od ÚOHS za chyby v zakázkách pokutu 100.000 Kč

24.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 24. listopadu (ČTK) - Státní Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest dostala od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 100.000 korun. Je už pravomocná, její platnost potvrdil předseda ÚOHS Petr Rafaj, zjistila ČTK z webu ÚOHS. Provinění se týká osmi zakázek z roku 2012 v oblasti informačních technologií. CzechInvest se může pokutě ještě bránit podáním žaloby ke Krajskému soudu v Brně. Vyjádření CzechInvestu ČTK zjišťuje.

U zakázek na záložní datové centrum a zajištění systému řízení zranitelnosti odboru IT CzechInvest podle úřadu neuchoval dokumentaci k zakázce, což zadavatelé musí dělat po dobu pěti let, aby bylo možné jejich postup přezkoumat.

Dalších pět zakázek bylo podle ÚOHS nezákonně děleno. CzechInvest je zadával samostatně, což byla podle úřadu chyba. Konkrétně šlo například o dodávku serverů pro virtuální cluster nebo servery do regionálních kanceláří. Všechny zakázky se týkaly dodávek hardwaru a softwaru a podle ÚOHS tvořily jeden funkční celek.

Případem se ÚOHS zabýval zhruba rok. Zakázky prověřoval z vlastního podnětu.

Se zakázkami měla vládní agentura problémy i v minulosti. Soud začátkem listopadu uložil trest 1,5 roku vězení podmíněně odložený na tři roky bývalému řediteli agentury CzechInvest Miroslavu Křížkovi. Agentura zaplatila dva miliony korun za vypracování personálního auditu, který ale podle vyšetřovatelů nevznikl. Křížek vinu odmítá, stejně jako druhý obžalovaný, Zdeněk Hurský, který tvrdí, že audit vytvářel. Jeho soud potrestal ročním vězením rovněž s podmínkou na tři roky. Obvodní soud pro Prahu 2 oba dříve osvobodil, městský soud ale případ vrátil po odvolání podaném státním zástupcem k novému jednání.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK