Emisní skandál se v USA týká víc aut Porsche, než se myslelo

24.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 24. listopadu (ČTK) - Vyšetřování manipulace s testy emisí u větších naftových aut ze skupiny Volkswagen zasahuje ve Spojených státech asi 13.000 vozů Porsche Cayenne. Řekl to dnes mluvčí firmy. Dosud se předpokládalo, že takových aut je asi 3000. Porsche používá naftové motory od automobilky Audi, která je také součástí koncernu Volkswagen.

Automobilka Audi v pondělí připustila, že regulačním úřadům v USA neoznámila použití tří typů přídavného zařízení pro regulaci emisí (AECD). Jedno z nich je určeno k tom, aby katalyzátory po nastartování studeného motoru rychle dosáhly provozní teploty. Tento software úřady ve Spojených státech považují za podvodné zařízení.

Firma v pondělí naznačila, že přeprogramování softwaru použitého v americké verzi třílitrových naftových motorů vyjde na částku pohybující se kolem 50 milionů eur (1,4 miliardy Kč).

Motor byl použit v amerických modelech aut A6, A7, A8, Q5 a Q7 od modelového roku 2009 dál. Volkswagen jej použil u modelu Touareg a Porsche u modelu Cayenne od modelového roku 2013 a dál. U vozů Cayenne se původně mluvilo jenom o modelovém roku 2015. Proto se počet dotčených aut o tolik zvýšil.

Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) v pátek s odvoláním na sdělení Volkswagenu uvedla, že software, který tento úřad považuje za problematický, je v 85.000 větších naftových vozech vyrobených od roku 2009. Vyšetřování se do začátku tohoto měsíce soustředilo pouze na menší dieselové vozy. U nich Volkswagen manipulaci s testy emisí přiznal.

Německý úřad pro motorová vozidla (KBA) nepovažuje inkriminovaný software za závadný ani nelegální.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK