Ceny ropy po sestřelení ruského letounu Tureckem prudce vzrostly

24.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 24. listopadu (ČTK) - Světové ceny ropy dnes v reakci na turecké sestřelení ruského vojenského letounu vzrostly až o tři procenta na dvoutýdenní maxima. Investory povzbudilo k nákupům i oslabení kurzu dolaru.

Cena severomořské ropy Brent vzrostla kolem 16:30 SEČ o 2,5 procenta na 45,90 dolaru za barel a předtím se vyhoupla nad 46 dolarů. Americká ropa WTI posílila rovněž zhruba o dolar na 42,80 USD.

Turecko dnes sestřelilo ruský bombardovací letoun Su-24 v oblasti, kde se stýká jeho hranice se Sýrií. Jde o nejvážnější mezinárodní incident syrského konfliktu a nejzávažnější vojenský střet mezi členem NATO a Ruskem za půl století.

\"Zpráva připomíná, že Blízký východ je nadále značným zdrojem rizik,\" řekl agentuře Reuters k vlivu incidentu na ropný trh analytik Bjarne Schieldrop ze skandinávské banky SEB.

Kurz dolaru po zprávě o incidentu mírně oslabil, protože investoři se začali stahovat k nejbezpečnějším měnám. Slabší dolar ceny surovin obvykle podporuje, protože investorům v jiných měnách zlevňuje jejich nákupy.

Investoři nyní čekají na údaje o týdenním vývoji zásob na americkém trhu. Někteří se už ale připravují na dlouhé volno od čtvrtečního Dne díkůvzdání.

Ceny ropy se za poslední rok a půl propadly o více než polovinu. Jejich pokles se zrychlil poté, co se ropný kartel OPEC loni v listopadu rozhodl zachovat produkci beze změny, aby ubral podíl na trhu producentům s vyššími náklady.

Někteří členové organizace požadují změnu politiky a podle analytiků bude pro Saúdskou Arábii těžké dosavadní strategii obhájit. Ministři zemí OPEC se sejdou 4. prosince.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 45,90 44,83 New York - Nymex WTI leden 42,80 41,75

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK