Nákladní prostory letišť v budoucnu nemá hlídat soukromá ochranka

24.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. listopadu (ČTK) - Ostrahu nákladních prostor tuzemských letišť by do budoucna měli chránit na místo soukromých agentur zaměstnanci letišť nebo státní ozbrojené složky. Vyplývá to z připravovaného Národního bezpečnostního programu, který se nyní projednává v meziresortním připomínkovém řízení a mohl by začít platit od února příštího roku. ČTK to dnes řekl mluvčí Úřadu pro civilní letectví (ÚCL) Vítězslav Hezký. Program kromě toho upravuje, jakým způsobem mají letiště nakládat s citlivými informacemi a jakým způsobem mají mít nastavená bezpečnostní pravidla.

Hlavní funkcí programu je podle Hezkého vyjasnit jednotlivé bezpečnostní požadavky, které s sebou přinesla legislativní změna z letošního února, kdy dozor nad ochranou letišť před protiprávními činy přešel z ministerstva dopravy právě na letecký úřad. Kromě velkých mezinárodních letišť se úprava zabývá zabezpečením i menších sportovních letišť patřícím například aeroklubům.

Pražské letiště kvůli novým podmínkám plánuje najmout nové bezpečnostní pracovníky pro ochranu vstupu do těchto cargo zón. Podle mluvčí letiště Mariky Janouškové by mohlo v případě, že opatření letišti tuto povinnost nařídí, jít o jednotky zaměstnanců. Celkově letiště plánuje rozšířit počet zaměstnanců bezpečnostní kontroly a ostrahy o desítky lidí, primárně však v souvislosti s očekávaným nárůstem provozu a počtu cestujících.

Kromě otázky, kdo má kontrolovat vstupy do nákladních prostor letiště, vyjasní bezpečnostní program i okruh lidí, kteří se na letištích mohou setkat s utajovanými nebo citlivými informacemi. Mezi utajovanými je například konkrétní nastavení bezpečnostních rámů, ke kterým mají přístup zpravidla jen zaměstnanci kontroly. \"Citlivé informace pak představují například podobu označení pracovníků na menších civilních letištích, nebo jakým způsobem tito lidé kontrolují vozidla vjíždějící do areálu letiště,\" dodal Hezký.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK