Pražská burza oslabila, dolů ji táhly akcie bank i ČEZ

24.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. listopadu (ČTK) - Pražská burza dnes oslabila. Index PX klesl o 1,65 procenta na 983,10 bodu, a smazal tak růst z několika posledních dní. Dolů táhly burzu především akcie bank a energetické firmy ČEZ. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy. Na poklesu se podle analytiků podepsalo dnešní sestřelení ruského bombardéru tureckou armádou.

\"Prakticky všechny evropské akciové indexy zaznamenaly ztráty výrazně přes jedno procento. Důvodem bylo sestřelení ruského letadla na turecko-syrské hranici. To na trhy přineslo velkou dávku pesimismu, která se projevila na výprodeji rizikových aktiv,\" sdělil analytik Komerční banky Miroslav Frayer. \"Geopolitické hrozby začínají hrát v závěru roku významnější roli. Nejde přitom jen o strach z terorismu, ale i rostoucí napětí mezi některými státy. A do toho ještě spory o kvóty na migranty. Pod tlakem těchto zpráv investoři na většině evropských akciových trhů dnes zařadili zpátečku,\" uvedl analytik Next Finance Jiří Cihlář.

Akcie Komerční banky, které dosáhly největšího objemu obchodů z hlavních emisí burzy, oslabily o 1,47 procenta na 5030 korun. Ztratily také cenné papíry bankovní skupiny Erste, a to 1,19 procenta na 771,1 koruny. Další z nejobchodovanějších emisí, akcie ČEZ, zlevnila o 1,43 procenta na 470 korun.

Výrazně se propadla také cena akcií pojišťovací skupiny VIG, které oslabily o pět procent na 759,9 koruny, nebo akcií likérky Stock s poklesem o 2,85 procenta na 66,55 koruny. \"Akcie VIG reagovaly na neuspokojivé hospodářské výsledky za třetí kvartál v souvislosti s vysokým odpisem IT systémů,\" uvedl analytik Frayer. Největší procentuální propad postihl cenné papíry těžební firmy NWR, které zlevněním o 7,69 procenta na 0,12 koruny prohloubily historické minimum ceny. Na nejnižší úroveň od vstupu na burzu se akcie NWR propadly minulý týden po zveřejnění hospodářských výsledků společnosti.

Posílení si naopak připsaly cenné papíry petrochemického holdingu Unipetrol, které zdražily o 2,76 procenta na 152,8 koruny. \"Pomohla jim zpráva, že PKN Orlen zamýšlí vyplatit z letošního zisku Unipetrolu dividendu,\" doplnil Frayer.

Česká měna posílila k dolaru a stagnovala k euru. Koruna oproti pondělnímu závěru zpevnila k dolaru o tři haléře na 25,41 Kč/USD. K euru sice oslabila, ale pouze o jeden haléř na 27,03 Kč/EUR. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Kurz české měny: Předchozí závěr Dnes v 17:15 Kč/EUR 27,02 27,03 Kč/USD 25,44 25,41

Zdroj: Patria Online

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK