Americké akcie kvůli rusko-tureckému incidentu oslabují

24.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. listopadu (ČTK) - Americké akcie v prvním polovině dnešního obchodování navzdory příznivým údajům z domácí ekonomiky mírně klesaly. Wall Street ovlivnila zpráva o sestřelení ruského bombardéru Tureckem, po níž se investoři začali přesouvat od akcií do bezpečnějších aktiv.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SEČ) byl Dow Jonesův index takřka beze změny kolem 17.800 bodů a smazal počáteční půlprocentní ztrátu. Širší index S&P 500 oslaboval o 0,1 procenta na 2085 bodů. Index technologického trhu Nasdaq byl kolem 5088 bodů se ztrátou 0,3 procenta.

Po incidentu na turecko-syrské hranici se mezi investory zvýšily obavy o globální bezpečnostní situaci. \"Investoři mají strach z eskalace napětí,\" řekl agentuře Reuters Jack Ablin z chicagské BMO Private Bank.

Americké ministerstvo zahraničí vydalo upozornění na zvýšené riziko cestování. To výrazně oslabilo akcie velkých leteckých společností, internetových cestovních operátorů Priceline a TripAdvisor i provozovatelů okružních plaveb Carnival a Royal Caribbean.

Americká ekonomika vzrostla ve třetím čtvrtletí podle revidovaných údajů o 2,1 procenta proti původnímu odhadu 1,5 procenta. Údaje mohou centrální bance poskytnout další munici k prosincovému zvýšení základní úrokoví sazby. Trh později oslabily údaje o výrazném zhoršení spotřebitelské důvěry.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK