Dolar oslaboval kvůli napětí mezi Ruskem a Tureckem

24.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. listopadu (ČTK) - Americký dolar dnes oslaboval navzdory příznivým údajům o vývoji ekonomiky Spojených států. Investoři totiž kvůli růstu napětí mezi Ruskem a Tureckem nakupovali místo dolarů měny považované za bezpečné útočiště v období nejistoty, například japonské jeny a švýcarské franky.

Kolem 18:45 SEČ ztrácel dolar vůči jenu i franku zhruba 0,3 procenta. Euro vůči dolaru vykazovalo nárůst o 0,1 procenta na 1,0650 USD.

Turecko dnes sestřelilo ruský bombardovací letoun Su-24 v oblasti, kde se stýká jeho hranice se Sýrií. Jde o nejvážnější mezinárodní incident syrského konfliktu a nejzávažnější vojenský střet mezi členem NATO a Ruskem za půl století.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že ekonomika Spojených států ve třetím čtvrtletí stoupla o 2,1 procenta. Opravilo tak svůj říjnový odhad, podle kterého růst činil pouze 1,5 procenta. Zpřesněné údaje poskytují americké centrální bance (Fed) další důvod, proč by měla příští měsíc začít se zvyšováním úrokových sazeb. Růst úroků v USA by posílil atraktivitu americké měny.

pmh šeb

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK