Ceny ropy dnes kvůli růstu dolaru klesají

25.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 25. listopadu (ČTK) - Ceny ropy dnes klesají. Investoři se opět zaměřili na růst dolaru a přebytek nabídky ropy na trhu.

Cena severomořské ropy Brent kolem 18:10 SEČ klesla o 60 centů na 45,52 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevnila o 39 centů na 42,48 dolaru za barel.

Pokles částečně zbrzdila týdenní zpráva amerického ministerstva pro energetiku o stavu zásob. Ta ukázala, že zásoby ropy v minulém týdnu stouply o 961.000 barelů, analytici čekali zvýšení o 1,2 milionu barelů. Zásoby benzinu však rostly rychleji, než se čekalo.

V posledních dnech ropa rostla. V úterý posilovala kvůli zprávě o sestřelení ruské stíhačky nad Tureckem. Navzdory poslednímu růstu je však cena ropy Brent od počátku měsíce nižší o 8,2 procenta a od počátku roku o více než 20 procent. Podle analytiků není pravděpodobné, že by v příštích dnech začala ropy výrazněji oživovat.

Ceny ropy se za poslední rok a půl propadly o více než polovinu. Jejich pokles se zrychlil poté, co se ropný kartel OPEC loni v listopadu rozhodl zachovat produkci beze změny, aby ubral podíl na trhu producentům s vyššími náklady. Ministři zemí OPEC se sejdou 4. prosince.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 45,52 46,12 New York - Nymex WTI leden 42,48 42,87

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK