Pegas Nonwovens snížil za tři čtvrtletí výnosy o 1,2 procenta

26.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Znojmo 26. listopadu (ČTK) - Znojemský výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens za první tři čtvrtletí snížil meziročně výnosy o 1,2 procenta na 169,6 milionu eur (4,6 mld Kč). Zisk se snížil o 13,5 procenta na 16,8 milionu eur (454 mil. Kč). Jedním z hlavních důvodů je negativní vliv mechanismu přenesení cen vstupních materiálů, firma také přecenila svůj opční akciový plán, uvedl v tiskové zprávě mluvčí Jan Židek.

\"Přestože se ceny polymerů stabilizovaly, dopad přenosového mechanismu byl stále výrazně negativní. Citelný byl i dopad nižší výroby především kvůli pravidelných odstávek, k jejichž souběhu v tomto čtvrtletí došlo,\" uvedl generální ředitel firmy František Řezáč.

Vliv mechanismu přenesení cen polymerů vyplývá z toho, že firma cenu vstupního materiálu, který nakupuje od rafinerií, přefakturovává na zákazníka s zhruba tříměsíční prodlevou. Letos ceny polymerů, které se odvíjí od ceny ropy, rostly od března do června, kulminovaly v letních měsících a od začátku září zase klesají.

Pozitivně se naopak vyvíjel prodej a tento trend pokračuje i v posledním čtvrtletí. Z dosavadních jednání se zákazníky také vyplývá, že výrobní kapacita je na příští rok téměř vyprodaná. \"V našem hospodaření by se do konce roku měl významně promítnout i pokles cen polymerů, které od začátku srpna razantně zlevnily,\" sdělil Řezáč.

Za první tři čtvrtletí také klesl ukazatel EBIDTA (zisk před započtení daní, úroků a odpisů) o 12,7 procenta na 29,7 mil. eur (803 mil. Kč). Pokud se její výsledek očistí od přecenění opčního akciového plánu, byl by pokles pouze čtyřprocentní.

Vzhledem k situaci na trhu i vzhledem ke klesajícím cenám polymerů je výhled firmy do budoucna pozitivní. Uzavřelo také smlouvu na dodávku další výrobní linky pro egyptský závod, do provozu by se měla dostat v roce 2017. Díky ní bude moct firma expandovat na rozvíjející se trhy.

Loni celková produkce se znojemským, bučovickým i egyptským závodem poprvé překonala 100.000 tun a výnosy činily zhruba 6,3 miliardy korun. Společnost je součástí mezinárodního holdingu se sídlem v Lucembursku a zaměstnává 570 lidí. Vyrábí netkané textilie na bázi polypropylenu a polyetylenu, které se využívají nejen pro hygienu, ale i ve stavebnictví, zemědělství či zdravotnictví. Firma je veřejně obchodovaná na burzách v Praze a ve Varšavě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK