Euro zůstává nedaleko sedmiměsíčního minima vůči dolaru

26.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 26. listopadu (ČTK) - Euro dnes vůči dolaru zůstává blízko nejnižších hodnot za sedm měsíců, jednotná evropská měna ale klesá i vůči japonskému jenu. Investoři očekávají, že Evropská centrální banka (ECB) příští týden uvolní měnovou politiku, zatímco od americké centrální banky (Fed) se v prosinci čeká opačný krok. Objem obchodování je ale dnes kvůli oslavám Dne díkůvzdání ve Spojených státech slabý.

Euro vůči dolar krátce před 16:30 SEČ vykazovalo pokles o 0,1 procenta na 1,0615 USD. Ve středu se k dolaru propadlo až na 1,0565 USD, což byla nejnižší úroveň od poloviny dubna. Zhruba 0,1 procenta dnes ve stejnou dobu ztrácelo euro také vůči jenu, ke kterému ve středu sestoupilo až na sedmiměsíční minimum 129,77 JPY.

Trh nyní většinou očekává, že ECB příští týden rozšíří program nákupů dluhopisů a dále sníží depozitní sazbu. Ta je už nyní v záporném pásmu, takže finanční ústavy musejí za své peníze uložené u centrální banky platit. K poklesu eura přispěla také zpráva agentury Reuters, že činitelé ECB uvažují také o uvalení poplatků na banky, které hromadí hotovost.

\"Kupovat euro je před zasedáním ECB, plánovaném na příští týden, velmi obtížné. Tudíž se zvyšuje riziko, že euro bude dál padat a dostane se pod 1,05 USD,\" uvedl analytik Yujiro Goto ze společnosti Nomura.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK