Sobotka: O příchodu čínské banky může být jasněji do půl roku

26.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 26. listopadu (zvláštní zpravodajka ČTK) - Už během půl roku by mohlo být jasněji, zda se podaří do Prahy získat sídlo další finanční instituce z Číny. Po svých dnešních jednáních to uvedl premiér Bohuslav Sobotka. V Pekingu jednal s vedením nejvýznamnějších čínských bankovních domů Industrial Commercial Bank of China (ICBC), China Development Bank a China Construction Bank.

Hlavními tématy jednání byl rozvoj dosavadní úspěšné spolupráce Česka a Číny v oblasti bankovnictví. \"Ještě než jsem se setkal s čínským prezidentem, strávil jsem hodně času debatou s finančními institucemi v Pekingu. Byl bych velmi rád, kdyby do Prahy přišly i další čínské finanční instituce,\" uvedl Sobotka. Letos v srpnu otevřela svou pobočku v Praze čtvrtá největší čínská bankovní instituce Bank of China.

\"Doufám, že do půl roku už bude jasněji z hlediska jejich vnitřních rozhodovacích procesů,\" dodal. \"Bude samozřejmě záležet i na tom, jestli budou čínští podnikatelé pokračovat v investicích v Praze. Pokud tomu tak bude, tak předpokládám, že s nimi do Prahy přijde i finanční infrastruktura, která ji obsluhuje,\" dodal s tím, že vývoj do budoucnosti vidí nadějně. Se zástupci významných bankovních domů jednal český premiér i v Šanghaji.

Ještě před návštěvou bankovních domů zahájil Sobotka v čínské metropoli podnikatelské fórum. Hlavními tématy premiérovy téměř týdenní cesty do Číny je rozvoj vzájemných vztahů obou zemí a zintenzivnění dosavadní úspěšné spolupráce v oblasti hospodářství, nových investic, dopravy, bankovnictví, cestovního ruchu a dalších oblastí. Sobotku doprovází početná podnikatelská delegace.

Během cesty by mělo být celkem podepsáno více než 30 různých memorand a dohod. Jen během dnešního dopoledne to byla například memoranda mezi ministerstvy průmyslu a obchodu o vytvoření skupiny pro oblasti investic, dohoda o strategické spolupráci mezi Středočeským krajem a společností Changhong, která se týká vytvoření výzkumného centra, či dohoda o spolupráci mezi společností Sotio a nemocnicí Sino-Japan Friendship Hospital. V posledním případě půjde o výzkumnou spolupráci v oblasti rakovinotvorných buněk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK