Vodné a stočné v Hradci Králové zdraží o 1,6 pct na 95,35 Kč/m3

27.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 27. listopadu (ČTK) - Cena vodného a stočného ve stotisícovém Hradci Králové a okolí od ledna 2016 v průměru stoupne o 1,6 procenta na 95,35 koruny za metr krychlový dodané a odvedené vody. Hlavním důvodem zdražení je kromě inflace vyšší nájemné za pronájem vodárenských sítí a dražší výroba pitné vody z řeky Orlice. ČTK to dnes řekl technicko-provozní náměstek Vodovodů a kanalizací (VAK) Hradec Králové Pavel Loskot. U průměrného spotřebitele představuje zdražení růst nákladů o asi 42 korun za rok. Voda na Hradecku je v porovnání s okresními vodárenskými společnostmi v hradeckém kraji nejdražší.

Cena vody se skládá z takzvané pohyblivé a pevné složky. Pohyblivá cena vodného a stočného příští rok vzroste o 1,52 procenta na 89,41 koruny za metr krychlový vody. K tomu odběratelé podle výše odběru ještě platí pevnou složku. Například vlastník rodinného domku či bytového domu se čtyřmi až pěti byty zaplatí ročně v pevné složce 1116 korun. Hradecké vodárny v okrese zásobují pitnou vodou asi 160.000 lidí.

VAK Hradec je majitelem vodárenských a kanalizačních sítí a zabývá se hlavně investicemi do tohoto majetku. Provoz sítí, včetně fakturací klientům, zajišťuje společnost Královéhradecká provozní (KHP) ze skupiny francouzské Veolie. Provoz vodáren má KHP pronajatý od října 2005 na 30 let. Ceny vody schvaluje VAK, který patří městům a obcím v regionu v čele s Hradcem Králové.

Hlavním zdrojem příjmů VAK Hradec Králové je nájemné z pronájmu vodárenského majetku a dividenda od Královéhradecké provozní, v níž VAK vlastní 34 procent akcií. Výše ročního nájmu od roku 2006 vzrostla ze 144 milionů korun na 245 milionů korun v roce 2016. VAK od roku 2006 investoval do obnovy vodárenského majetku přes dvě miliardy korun.

Loni VAK vytvořil zisk 45 milionů korun, z nichž poprvé v historii vyplatil dividendy v celkové výši 3,84 milionu korun. Celkové výkony hradeckého VAK loni vzrostly o tři procenta na 247 milionů korun.

Zdeněk Rychtera jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK