Americké akcie oslabují, dolů je tlačí hlavně těžařské firmy

17.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. prosince (ČTK) - Americké akcie dnes oslabují, a zastavily tak růstovou sérii, která trvala tři dny. Za jejich poklesem stojí zejména energetické a těžařské společnosti, na které mají negativní vliv nižší ceny ropy a dalších komodit.

Krátce před polednem newyorského času (18:00 SEČ) vykazoval Dow Jonesův index pokles o zhruba 0,7 procenta na 17.628 bodů. Širší index S&P 500 ztrácel 0,8 procenta a nacházel se v blízkosti 2055 bodů. Index technologického trhu Nasdaq Composite odepisoval 0,6 procenta a pohyboval se kolem 5040 bodů.

Dolů zamířily například akcie největší veřejně obchodované ropné společnosti světa Exxon Mobil a jejího konkurenta Chevron, výrazný propad zaznamenala těžařská firma Newmont Mining.

Světové ceny ropy dnes pokračovaly v poklesu kvůli růstu zásob suroviny ve Spojených státech a silnějšímu kurzu dolaru, snižují se také ceny zlata či mědi.

Ve středu americké akcie výrazně posílily díky tomu, že tamní centrální banka (Fed) poprvé za téměř deset let zvýšila úrokové sazby. Signalizovala tak důvěru v ekonomiku Spojených států.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK