Akcie v USA po sérii růstu klesly kvůli obavám o globální růst

18.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. prosince (ČTK) - Americké akcie ve čtvrtek oslabily a ukončily třídenní sérii růstu. Náladu na Wall Street podkopaly obnovené obavy o globální ekonomiku, které se odrazily zejména v propadu akcií těžařů energetických a dalších surovin.

V závěru dne Dow Jonesův index klesl o 1,43 procenta na 17.495,84 bodu. Širší index S&P 500 ztratil 1,5 procenta a skončil na 2041,89 bodu. Index technologického trhu Nasdaq oslabil o 1,35 procenta na 5002,55 bodu.

Index Dow Jones stahovaly dolů zejména akcie ropných koncernů Exxon Mobil a Chevron, které srážel další pokles cen ropy. Propad o téměř osm procent zaznamenala těžařská firma Newmont Mining. Oborový index energie klesl o 2,5 procenta.

Největší vliv na indexy S&P 500 a Nasdaq měl dvouprocentní pokles akcií společnosti Apple. Na Wall Street se rozšířily dohady o slábnutí dodávek jejích iphonů na trh.

Světové ceny ropy pokračovaly v poklesu kvůli růstu zásob suroviny ve Spojených státech a silnějšímu kurzu dolaru, snižují se také ceny zlata či mědi. Mezi investory to znovu vyvolává obavy o globální hospodářský růst.

Ve středu americké akcie reagovaly výrazným vzestupem na to, že centrální banka (Fed) poprvé za téměř deset let zvýšila úrokové sazby. Signalizovala tak důvěru v ekonomiku Spojených států a zároveň naznačila, že další přitvrzování měnové politiky bude pomalé.

Na devizových trzích dolar ve čtvrtek vystoupil na dvoutýdenní maximum ke koši hlavních světových měn. Obchodníci předpokládají, že středeční rozhodnutí Fedu zvýšit úrokové sazby posílí atraktivitu dolaru vůči měnám eurozóny a Japonska, kde centrální banky svou měnovou politiku ještě stále dál uvolňují.

Dolarový index, který měří hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, vystoupil během dne až na 99,294 a zakončil na 99,232 bodu s přírůstkem 1,4 procenta. Euro se vůči dolaru propadlo o jedno procento na více než týdenní minimum 1,0802 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK