ČNB stanovila poprvé rezervu s cílem ochránit úvěrový trh

18.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. prosince (ČTK) - Česká národní banka stanovila na základě nových celoevropských pravidel proticyklickou kapitálovou rezervu pro všechny banky, spořitelní a úvěrní družstva a obchodníky s cennými papíry na 0,5 procenta. Sazba bude platit od ledna 2017. Informovala o tom dnes centrální banka. Dosud byla sazba nulová, ČNB ji stanovuje od roku 2014. Banky tak budou muset držet více peněz na případné problematické úvěry.

\"Důvodem prvního zavedení této rezervy na vyšší než nulové úrovni je výraznější oživení úvěrů, při kterém se začínají vytvářet podmínky pro vznik systémového rizika,\" uvedl viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík.

Rezervu by by měly banky podle ČNB vytvářet v období nadměrného růstu úvěrů. Naopak v období poklesu ekonomické aktivity doprovázeného zvýšeným finančním napětím a rostoucími úvěrovými ztrátami by měla být rezerva \"rozpouštěna\" a využita bankami jako kapitálový polštář pro krytí ztrát. Cílem je tak zabránit přenosu případných problémů finančních institucí do celé ekonomiky a jako vedlejším efektem může být zpomalení růstu úvěrů.

Proticyklická kapitálová rezerva je jedním z opatření v rámci směrnice EU o přístupu k činnosti úvěrových institucí a o obezřetnostním dohledu nad úvěrovými institucemi a investičními podniky (CRD IV). Vedle toho existuje také kapitálová rezerva ke krytí systémového rizika a bezpečnostní rezerva. Kapitálovou rezervu stanovila ČNB velkým tuzemským bankám již loni v listopadu.

Centrální banka tehdy stanovila České spořitelně a Československé obchodní bance tehdy shodně sazbu tři procenta, Komerční bance 2,5 procenta a UniCredit Bank jedno procento. Sazby jsou uvedeny v procentech z celkového objemu rizikové expozice dané banky a musí být naplněny kmenovým kapitálem banky.

ČNB určuje měnovou politiku, vydává bankovky a mince, řídí peněžní oběh, platební styk a zúčtování bank. Vykonává také dohled nad bankovním sektorem, kapitálovým trhem, pojišťovnictvím, penzijním připojištěním, družstevními záložnami, institucemi elektronických peněz a devizový dohled.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK