Příjmy Olomouckého kraje mají příští rok vzrůst o 14 procent

18.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 18. prosince (ČTK) - Olomoucký kraj bude příští rok hospodařit s příjmy 4,26 miliardy korun, které mají ve srovnání s letoškem díky vyšším daňovým výnosům vzrůst o 14 procent. Výdaje hejtmanství se v roce 2016 zvýší o šest procent na 4,28 miliardy korun z letošních zhruba čtyř miliard korun. Dvacetimilionový schodek mezi příjmy a výdaji pokryje revolvingový úvěr. Návrh rozpočtu na rok 2016 dnes chválilo krajské zastupitelstvo. Letošní rozpočet kraje je postaven na desetiprocentním růstu příjmů.

Hlavní část příjmů rozpočtu Olomouckého kraje budou v roce 2016 tvořit daňové příjmy, které se mají zvýšit o 14 procent z letošních 3,365 miliardy korun na 3,828 miliardy korun. Hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD) řekl, že plánované daňové příjmy kraje jsou stanoveny podle prognózy ministerstva financí, které díky růstu tuzemské ekonomiky počítá příští rok s výrazným zvýšením těchto výnosů.

Odvody příspěvkových organizací mají příjmy Olomouckého kraje v roce 2016 posílit o bezmála 159 milionů korun, což je meziročně o pět procent více. Příjmy kraje z prodeje majetku plánuje hejtmanství zvýšit z letošních 16 milionů korun na 55 milionů korun. Prodat chce například některé nemovitosti, které krajský úřad nepotřebuje.

Podstatná část výdajů připadne i příští rok na investice. Návrh krajského rozpočtu počítá s investicemi v celkové výši 846 milionů korun, zatímco v letošním rozpočtu je na tyto účely vyčleněno 836 milionů korun. Provozní výdaje odborů hejtmanství se v roce 2016 zvýší o 6,3 procenta z letošních 586 milionů korun na 623 milionů korun a provozní výdaje příspěvkových organizací o pět procent z 2,29 miliardy korun na 2,4 miliardy korun.

\"Provozní výdaje Olomouckého kraje a příspěvkových organizací jsou zvýšeny hlavně kvůli tomu, že se ze zákona navyšují mzdy,\" uvedl Rozbořil. Podle něj vládou schválené zhruba tříprocentní navýšení mezd zvýší příští rok provozní výdaje hejtmanství o 80 milionů korun.

Olomoucký kraj v letech 2006 až 2014 kumuloval úvěry až 4,6 miliardy korun na opravy silnic a další investice spolufinancované z evropských fondů. Zadlužení Olomouckého kraje bylo tehdy podle údajů ministerstva financí nejvyšší v zemi. V posledních třech letech se ale úvěrové zatížení kraje snížilo. \"Olomoucký kraj je nyní ve velmi dobré finanční kondici. Za tři roky se nám podařilo splatit zhruba miliardu korun úvěrů,\" podotkl Rozbořil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK