Obchvat Dobrovíze za 75 mil. Kč je hotový, obcí projede méně aut

21.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dobrovíz (u Prahy) 21. prosince (ČTK) - Obchvat Dobrovíze za 75 milionů korun je hotový, obcí bude projíždět méně osobních aut. Stavba byla jedním ze závazků společnosti Amazon, která v obci v září otevřela distribuční centrum. Obcí denně projede až 40.000 aut, většina dopravy by se měla přesunout na nový obchvat, řekla při jeho dnešním otevření starostka Dobrovíze Jana Krupičková. Kamiony distribučního centra do obce nezajíždějí, míří do něj přímo z přípojky od silnice R6.

Obchvat měl původně stát kolem padesáti milionů korun,oproti předpokladům ale stouply například náklady na výkup pozemků. Stavba začala na jaře. Na starost ji měla developerská společnost Panattoni, která se vedle internetové obchodní firmy Amazon podílela na nákladech. Do své správy ji v nejbližších týdnech převezme Středočeský kraj. \"V první polovině příštího roku by mělo být hotové napojení obchvatu na rychlostní silnici R6,\" řekl dnes generální ředitel Panattoni Europe pro ČR a Slovensko Pavel Sovička.

Dobrovízské centrum má nyní 1500 stálých zaměstnanců a zhruba 2500 brigádníků. Počet brigádníků po vánoční prodejní špičce bude klesat.

V Evropě má Amazon 28 distribučních center, celkem na světě 109. Zboží zasílá do 185 zemí. Další distribuční centrum mělo vzniknout v Brně, po průtazích ze strany města ohledně změny územního plánu se ale developer rozhodl od tohoto záměru odstoupit.

Amazon.com zahájil činnost na internetu v červenci 1995. Nyní je největším internetovým obchodem na světě a na špici amerických prodejců vystřídala firmu Walmart. Čeští zákazníci mohou pro nákup u Amazonu využívat jeho zahraničních stránek.

V Německu Amazon několikrát čelil vánočním stávkám zaměstnanců. Odbory tam požadovaly, aby firma zvýšila mzdy v distribučních centrech. Tamní odborový svaz Verdi také uváděl, že zaměstnanci čelí extrémnímu tlaku na pracovní výkon a že ve firmě je vysoký podíl smluv na dobu určitou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK