Pozemky Diamo pro Barboru budou zdarma převedeny kraji

21.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. prosince (ČTK) - Pozemky státního podniku Diamo v lokalitě zvažované průmyslové zóny Nad Barborou v Karviné budou zdarma převedeny Moravskoslezskému kraji. Novinářům to řekl ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Návrh o převodu pozemků o rozloze asi tři hektary dnes schválila vláda. Celková plánovaná velikost zóny činí 89 hektarů. Ministři měli převod na programu jednání vlády několikrát, poprvé v polovině září. S bezúplatným převodem původně nesouhlasil ministr financí Andrej Babiš (ANO).

\"Jsem rád, že nakonec došlo na původní variantu, byť jsme už díky tlaku pana ministra financí vytvořili již i variantu, že to budeme převádět za odhadní cenu,\" řekl dnes Mládek. Ministerstvo průmyslu dnes uvedlo, že účetní hodnota převedených pozemků činí asi 1,1 milionu Kč. Podle Mládka jde o určitou symbolickou pomoc kraji, který bude nepochybně procházet poměrně obtížnými strukturálními změnami. Ministr tím narážel především na aktuální problémy černouhelné společnosti OKD, které dnes vláda také řešila.

Záměr výstavby zóny kabinet schválil již v červenci, Babiš ale její vznik od té doby ostře kritizoval. Vadilo mu především to, že by měl Moravskoslezský kraj většinu pozemků pro zónu koupit za 200 milionů korun od firmy Asental Group podnikatele Zdeňka Bakaly. Mimo jiné uvedl, že Bakala by měl za pozemky dostat \"korunu\". Mládek ale v listopadu uvedl, že Babiš o změnu červencového usnesení vlády již usilovat nebude.

První firma se má do připravované zóny nastěhovat v polovině roku 2017, potřebná infrastruktura má být hotova příští rok. Celkové výdaje na projekt jsou plánovány ve výši 1,2 miliardy korun. Stát by měl přispět až 750 milionů korun. Podle Mládka by zóna měla přinést nejméně dva tisíce pracovních míst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK