Vláda schválila pravidelný materiál k plnění kritérií pro euro

21.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. prosince (ČTK) - Vláda dnes schválila pravidelnou zprávu ministerstva financí a České národní banky vyhodnocující plnění kritérií pro přijetí eura. Opět vládě doporučila prozatím nestanovovat cílové datum vstupu země do eurozóny. Česko by také nemělo v roce 2016 usilovat o vstup do evropského mechanismu měnových kurzů ERM-2. Na tiskové konferenci po jednání vlády to uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

ČR se zavázala podnikat kroky k tomu, aby byla na přistoupení k eurozóně co nejdříve připravena. Stanovení termínu vstupu je však v kompetenci členského státu a závisí na míře jeho připravenosti.

Podle zprávy o vyhodnocení plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a stupně ekonomické sladěnosti ČR s eurozónou plní Česká republika všechny požadavky pro přijetí eura kromě účasti v mechanismu směnných kurzů ERM-2. Vyhodnocení tohoto kritéria je totiž možné teprve poté, co česká měna do mechanismu ERM-2 vstoupí a bude stanovena centrální parita koruny k euru. Přijetí členského státu EU do eurozóny je podmíněno úspěšným minimálně dvouletým setrváním národní měny v ERM-2.

\"Ačkoliv se tedy vlastní připravenost ČR na přijetí eura oproti předchozím letům zlepšila a ve střednědobém výhledu budou pravděpodobně plněna všechna maastrichtská kritéria (vyjma účasti v ERM II), stále ji nelze hodnotit jako dostatečnou k přijetí společné měny. Stejně tak i situaci v eurozóně nelze hodnotit jako dostatečně stabilizovanou. Z tohoto důvodu doporučuje ministerstvo financí a Česká národní banka vládě prozatím nestanovovat cílové datum vstupu do eurozóny,\" uvádí materiál.

V ČR se již delší dobu vedou debaty o přijetí eura a podle posledních průzkumů spíše převažují odpůrci jednotné evropské měny. Zastáncem přijetí eura dosud byl prezident Miloš Zeman. Současná vláda již několikrát deklarovala, že v tomto volebním období termín přijetí eura nestanoví. Euro je v současné době tak technicky možné přijmout podle odborníků i politiků nejdříve v roce 2020.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK