Poslanci se sejdou k debatě o odkladu kontrolních hlášení

22.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. prosince (ČTK) - Poslanci se dnes sejdou k debatě o ročním odkladu zavedení kontrolních hlášení u daně z přidané hodnoty. Mimořádná schůze k předloze opoziční ODS se ale možná vůbec neuskuteční. Sněmovna nemusí s ohledem na koaliční většinu schválit její program. Prostor k diskusi se i navzdory tomu otevře, byť omezený.

Kontrolní hlášení je jedním z nástrojů, od kterých si vláda slibuje omezení daňových úniků. Občanští demokraté tvrdí, že nová povinnost poškodí podnikatele.

Kontrolní hlášení s účinností od roku 2016 zavedla loňská novela zákona o DPH. Úřady budou mít přístup k údajům o obchodech mezi plátci a budou moci porovnávat data obou stran. ODS na rozdíl od kabinetu říká, že podnikatelé nejsou o zavedení hlášení dostatečně informováni a nejsou na novinku připraveni. Kontrolní hlášení, která navíc napadla u Ústavního soudu skupina senátorů, by měla podle návrhu občanských demokratů platit až od roku 2017. Už nyní je jisté, že by norma nebyla účinná včas i v případě, že by byla schválena.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK