Akciové trhy ve Spojených státech zahájily týden růstem

22.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. prosince (ČTK) - Americké akcie v pondělí posílily, k jejich růstu velkou měrou přispěly technologické společnosti. Vzhůru zamířily rovněž akcie poskytovatelů zdravotnických služeb, které podpořila zpráva o růstu počtu Američanů využívajících subvencované zdravotní pojištění.

Dow Jonesův index, jenž zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si v pondělí připsal 0,72 procenta a uzavřel na 17.251,62 bodu. Širší index S&P 500 se zvýšil o 0,78 procenta na 2021,15 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite stoupl o 0,93 procenta na 4968,92 bodu.

Akcie technologického gigantu Apple, který vyrábí například populární chytré telefony iPhone a počítačové tablety iPad, posílily o více než procento. Vzhůru zamířily rovněž akcie největšího světového výrobce softwaru Microsoft.

Cena akcií mediální a filmové společnosti Walt Disney však klesla zhruba o procento. Obavy ohledně vyhlídek její sportovní televizní sítě ESPN totiž převážily nad nadšením z úspěchu sedmého dílu Hvězdných válek, napsala agentura Reuters.

Na devizovém trhu dolar v pondělí oslabil vůči koši ostatních předních měn. Euro rostlo navzdory nejednoznačnému výsledku španělských parlamentních voleb, který by mohl zvýšit obavy ohledně finanční stability země. V závěru pondělního obchodování v New Yorku vykazovala jednotná evropská měna vůči dolaru nárůst o půl procenta na 1,0920 USD.

pmh ank

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK