Praha zvažuje ukončení tendru na svoz odpadu za 13 miliard

22.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. prosince (ČTK) - Praha zvažuje, že upustí od přípravy desetiletého tendru na svoz odpadu za zhruba 13 miliard korun. Služby by poskytovala městem většinově vlastněná společnost Pražské služby. Menšinový akcionář, firma AVE CZ, by výměnou za to spravoval malešickou spalovnu a v budoucnu by ve spalovně získal majetkový podíl. Podle informací ČTK o tom dnes jednala rozpadlá rada města. Rozhodnutí ale nakonec odložila.

Situace kolem svozu odpadu byla jedním ze sporných témat, o kterých se přela koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (STAN, SZ, KDU-ČSL). Praha několik let usilovala o akvizici Pražských služeb, aby mohla prostřednictvím vlastní společnosti sama svážet odpad. Snahu ale zablokovala firma AVE CZ patřící do skupiny firem Daniela Křetínského, která vloni ovládla menšinový podíl Pražských služeb. Praha a AVE cz kvůli situaci dosud vedou smírčí řízení. Spor mezi akcionáři se týká především využití malešické spalovny, které opozice považuje za \"zlaté vejce\" Pražských služeb.

K dohodě zatím sporné strany nedošly. Součástí neveřejného materiálu, který dnes projednávala rada, je ale memorandum, podle kterého by akcionáři měli směřovat k tomu, aby zakázku na svoz odpadu takzvaně in-house získaly Pražské služby, ovšem výměnou za spalovnu. Podle materiálu, který má ČTK k dispozici, hodlá Praha v budoucnu převést obchodní podíl ve spalovně do majetku AVE CZ. Celou spalovnu ale prodat nehodlá. Dál navíc trvá zájem AVE CZ ovládnout Pražské služby. Firma nabízí Praze 4,1 miliardy korun. Město se ale podílu zbavovat nechce, naopak se bude dál snažit o akvizici Pražských služeb.

Pražské služby, které předloni měly čistý zisk 66,8 milionu korun při tržbách 2,9 miliardy korun, se v hlavním městě starají o odvoz odpadu. Před několika lety Praze skončila dlouholetá smlouva, od té doby ji politici několikrát bez výběrového řízení prodloužili. Naposledy dostaly Pražské služby a AVE.CZ bez soutěže zakázku za 1,6 miliardy korun bez DPH.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK